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UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF ELEMENTARY AND SECONDARY EDUCATION

THE ASSISTANT SECRETARY

WOV 15 30

Leigh M. Manasevit
Brustein & Manasevit
Attorneys at Law

3105 South Street
Washington, D.C. 20007

Dear Mr. Manasevit:

This is in response to your letter seeking clarification on the question of the qualification
and supervision requirements that apply to a paraprofessional employed by a third-party
contractor under Section 1119 of Title [ of the Elementary and Secondary Education Act,
as amended by the No Child Left Behind (NCLB) Act. I will respond to your questions
in the order they were asked.

Question 1. The newly released guidance refers to “third-party contractors.” Does this
term include, (a) supplemental services providers, (b) private organizations contracted
by local educational agencies (LEAs) to provide equitable services to eligible private
school students, and (c) third-party contractors that are education management
organizations contracted with LEAs to eperate schools.

Response: The term “third-party contractor,” in the context of the paraprofessional
guidance, does not apply to supplemental educational service providers. As used in the
guidance, the term applies to an entity with which an LEA contracts to perform services
that the LEA would otherwise need to perform to carry out its responsibilities under
Title I, Part A. In two of the examples you cite—providing equitable services to eligible
private school students and operating schools under a management agreement—a “third-
party contractor” is fulfilling the responsibilities an LEA would otherwise be required to
carry out under the statute. With respect to supplemental educational services, an
entity—Dbe 1t a school, an LEA, or a private contractor—applies to the State educational
agency (SEA) to become a provider. If an approved private provider is selected by a
parent of an eligible child, the LEA arranges for that provider to provide services.
However, the provider has independent authority to provide those services based on its
approval by the SEA; it is not performing services the LEA would otherwise be required

to provide.

Question 2. If a paraprofessional is employed by a third-party contractor and works in a
program supported by Title I funds, must the paraprofessional meet the professional
qualification requirvements of section 11197 If not, is he or she required to meet any
minimum qualifications under the NCLB Act?
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Response: A paraprofessional employed by a third-party contractor and working i a
program supported with Title I funds is not required to meet the paraprofessional
qualification requirements in section 1119(c), (d), (e), and (f). This is because section
1119 speaks to paraprofessionals “hired” by an LEA that recetves Title I funds.
Paraprofessionals who work for a third-party contractor are not “hired” by an LEA.

However, a third-party contractor that works in a program supported with Title I funds—
i.e., providing services in place of the LEA that has contracted for the services—must
comply with the programmatic requirements of section 1119(g) of Title I and § 200.59 of
the regulations, as well as all other programmatic requirements, because the contractor 1s,
in effect, “standing in the shoes” of the LEA.

Paraprofessionals employed by a supplemental educational service provider are not
required to meet these requirements. Those paraprofessionals are neither hired by an
LEA nor performing services that an LEA would otherwise be required to perform.

Question 3. The guidance concludes that paraprofessionals employed by third-party
contractors must be under the “direct supervision” of a teacher. Is this the same "direct
supervision” defined in the answer to question D-1 of the paraprofessional guidance? If
so, what is the authority for this requirement?

Response: The term “direct supervision” in questions D-1 and D-2 1s the same. The
authority for this is section 1119(g)(3) of the statute and § 200.5%(c) of the Title I
regulations.

I hope this information clarifies these issues for you.

Sincerely,

Raylgond Simon



