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UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION
OFFICE OF ELEMENTARY AND SECONDARY EDUCATION

R/

Mr. Leigh M. Manasevit
Brustein & Manasevit
3105 South Street, NW
Washington, DC 20007

Dear Mr. Manasevit:

I am writing in response to your letter of October 17, 2008 in which you pose the following
scenario and question related to the public school choice requirements of Title I of the
Elementary and Secondary Education Act (ESEA), as amended:

A student attends school (X) that is identified as a school in need of improvement
and the student transfers to school (Y), which is not classified as a school in need
of improvement and at no time becomes one. In order to attend school (Y), the
LEA selected the student as eligible to have transportation paid ... If the funds
available to the LEA under the 20% set-aside for choice transportation and SES
are reduced due to a reduction in Title I funds or if the LEA cannot provide as
much.fransportation due to an increase in trarisportation costs, what factors may
the LEA use to determine which, if any, student’s public school choice
transportatlon can be terminated?

If a local edudational agency’s (LEA) costs for providing choice-related transportation and
supplemental:educational services (SES) to eligible students exceed an amount equal to 20
percent of its Title I, Part A allocation, the LEA may spend more than that amount on the
combination of choice-related transportation and SES. In the alternative, if available funds are
not sufficient to provide transportation to all students exercising the option to transfer to another
public school that has not been identified for improvement, an LEA must make decisions about
which students will receive transportation consistent with the requirements in section
1116(b)(1)(E)@i) of the ESEA. Section 1116(b)(1)(E)(ii) requires an LEA to give priority to the
lowest-achieving children from low-income families in providing students the option to transfer
to another public school that has not been identified for improvement. It is up to the LEA (or a
State, if it chooses to establish procedures) to determine how to apply the priority, including
whether to apply the priority to students who previously transferred as well as to students
exercising the.option to transfer for the first time in the current school year. Note that the LEA
must still provide all eligible students the opportunity to transfer, even if it cannot prowde
transportatlon to all of them.
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Kerri L. Briggs, Ph.D.
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The Department of Educa tion’s mission is to promote student achievement and preparation for global competitiveness by
fostering educa tional excellence and ensuring equal access.
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