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Nov 19 2004
Kristen Tosh Cowan, Esquire
Brustein & Manasevit
Attorneys at Law

3105 South Street, NW
Washington, DC 20007

Dear Ms. Cowan:

This is in response to your letter of November 12 requesting clarification regarding
section 1118(a)(3)(C) of Title I of the Elementary and Secondary Education Act, as
amended by the No Child Left Behind Act of 2001 (NCLB), and our parental
involvement guidance: Title I, Part A Non-Regulatory Guidance, dated April 23, 2004
(the guidance).

As you know, Section 1118(a)(3)(A) of Title I requires a local educational agency (LEA)
to reserve no less than one percent of its Title I, Part A allocation to carry out parent
involvement activities. This requirement ensures that an LEA spends at least the
specified minimum amount to promote the involvement of parents of students in Title ]
schools. NCLB added the requirement in section 1118(a)(3)(C) requiring an LEA to
distribute not less than 95 percent of these funds to Title I schools. It is our
understanding that this provision was added to ensure that school staff and, most
significantly, parents have more opportunity to provide input on how parent involvement
funds are spent. On the other hand, we know that many LEAs reserve more than the
required one percent to fund parental involvement activities at the district level such as
parent resource centers and parent coordinators. LEAs expressed considerable concern to
us that they could not fund these types of very beneficial, but costly, district-wide
activities if they are required to distribute to Title I schools 95 percent of all the Title [
funds they reserve for parent involvement . Moreover, they noted that section
1118{a)(3)}{C) creates a disincentive for an LEA to reserve more than one percent if the
LEA is unable to use almost any of those funds for district-wide parent involvement

activities.

We believe the guidance balances the competing concerns of section 1118(a)(3). It
ensures that an LEA meets the letter and intent of the law: Title I schools receive 95
percent of the one percent an LEA is required to reserve for parent involvement, and
LEAs are encouraged to reserve more than the minimum to support district-wide parent
activities, An LEA, of course, can distribute to its Title I schools 95 percent or more of

whatever amount it reserved.
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If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact Jackie Jackson,
Director of the Office of Student Achievement and School Accountability, at 202- 260-
0826.

Sincerely,

Raymond Simon



